Ev dekorasyonunun önemli noktalarından biri olan boya işleminin doğru yapılabilmesi için dikkate alınması gereken bazı faktörler mevcuttur. Özellikle tavan boyası, özenle hazırlanarak yapılmalıdır. Evin atmosferi üzerinde büyük etkiye sahip olan tavan boyası, ortamın temiz ve aydınlık görünmesine olanak tanır. Genellikle duvarların boyası dikkat çektiğinden dolayı, tavan boyamaya gereken önem verilmeyebilir. Bunun sonucunda da istenen görüntü elde edilemeyebilir.

Tavan boyama işlemine başlamadan önce birtakım malzemelere ihtiyaç duyulur. Buna ek olarak boyanın da hazırlanması sırasında dikkat edilecek noktalar bulunur. Ön hazırlıklar, boyamaya başladıktan sonra işinizi daha pratik yapmanızı sağlarmenken bölünizin ve bu sebeple vakit kaybetmenizin önüne geçer. Siz de bu noktalara dikkat ederek yaşam alanlarınızdaki tavanların boyasını en iyi şekilde yapabilir, hayal ettiğiniz ferah, aydınlık ve temiz görünümü kolayca elde edebilirsiniz.

Tavan Boyası için Gerekli Malzemeler

Boyama işlemi için tavan malzemeleri; merdiven, naylon bir örtü, maskeleme bandı, boya tepsisi, fırça, tavan rulosu, macun ve macun bıçağı olarak sayılabilir.

Naylon örtüyü yere sererek zemini koruyabilir, maskeleme bandı ile duvar ve tavanın kesiştiği kısımları kaplayabilirsiniz. Ayrıca boya bulaşmasını istemediğiniz diğer kısımları da koruma altına almalısınız. Delikli noktaları kapatmak için macun ve macun bıçağı kullanabilirsiniz.

Önlem olarak yapılan bu işlemleri bitirdikten sonra boyamaya başlayabilirsiniz. İncelik gerektiren köşeleri boyarken ince uçlu fırçalar tercih edilmelidir. Bunların yanı sıra rulonun uzun saplı olması da yorulmanızın önüne geçebilir. Eğer işinizi biraz daha kolaylaştırmak ve kabarcıklar ile tümsekleri iyi bir şekilde boyamak isterseniz mikrofiber özellikli iç cephe rulosu tercih edebilirsiniz. Ek olarak boyanın daha uzun ömürlü olması için de boyamaya geçmeden önce astar sürebilirsiniz. Astarsız boyama yapmak isterseniz boyayı üç kat uygulamanızda fayda vardır. 

Tavan Boyası Nasıl Hazırlanır?

Tavan boyaları tavana uygun şekilde üretilir. Dolayısıyla tavan boyasını zahmetsiz bir şekilde yapabilirsiniz. Ancak tavan boyası hazırlama için inceltme yapmanız gerekir. İnceltme işlemi için boyaya su eklemeniz yeterli olur. İnceltme işlemi, boyanın kabarcıksız ve çatlaksız bir şekilde uygulanmasına olanak tanır. Buna ek olarak inceltme işlemi yapılan boya, yüzeye daha iyi tutunur ve boyamadan sonra atma ya da kabarma görülmez.

Genellikle boyaların üzerinde talimatlar bulunur. Bu talimatları izleyerek boyanızı kolayca hazırlayabilirsiniz. Tüm boyayı sulandırmak yerine kullanacağınız kadar boyaya su katmanız yeterlidir. Kullanacağınız boya miktarını farklı bir kovaya aldıktan sonra sulandırma işlemini yapabilirsiniz.

Tavan boyanırken kapatıcılığın yüksek olması için iki kat uygulama yapılmalıdır. Buna ek olarak atılacak ilk kat, ikinci kattan daha ince olmalıdır. Bunun sebebi, yüzeyin ilk katı çok daha fazla emmesidir. Dolayısıyla ruloya inceltme yapılan boyadan bir miktar aldıktan sonra boya tepsisinin tırtıklı yüzeyinde fazlalıkları bırakabilirsiniz. Ayrıca bu noktada ruloyu boya kovasına tamamen batırmamanız da tavsiye edilir. Yavaş hareketlerle biraz batırılıp çıkarılan rulo, boyama işleminiz için yeterli olur.

Tavan Boyasına Ne Kadar Su Katılır?

Tavan boyasına eklenecek su, kullanılacak boyaya oranla belirlenir. Yüzde 10 ya da 15 civarı bir inceltme yeterli olur. İlk olarak ihtiyaç duyduğunuz kadar boyayı başka bir kovaya alarak boya kutusunun üzerindeki talimatlara göre su ekleyebilirsiniz. İncelme işleminin doğru yapılması ve boyanın incelmesi için su ve boyanın iyice karışması gerekir. Boyanın kıvamı zeytinyağına benzediğinde işlem tamamlanmış olur.

Tavan Boyamanın Püf Noktaları

En iyi tavan boyasını yapabilmek için bazı püf noktalar bulunur. Bunlardan ilki, boyanın uygulanacağı yüzeydeki boyanın sağlamlığıdır. Problemli bir yüzeye yapılan boyadan istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz. Eğer tavanda çatlak veya sorunlu kısımlar varsa boyama öncesi bu noktaların macun ile onarılması önerilir.

Özellikle mutfak ve banyo tavan boyama için tavanda rutubet görülüyorsa bu sorunun da öncelikli olarak çözülmesi gerekir. Ancak rutubetli tavan boyama için rutubet sorunu çok büyük değilse doğru şekilde yapılan uygulama ile iyi bir sonuç alınabilir. Ek olarak boya seçimi yaparken de tercihinizi neme ve rutubete karşı dayanıklı bir banyo tavan boyasından yana kullanabilirsiniz.

Evlerinin daha gösterişli olmasını isteyenler dekoratif tavan boyalarına yönelebilir. Genellikle asma tavan boyama için tercih edilen bu yöntemde ise istenen görüntüye ulaşmak için öncesinde pratik yapmak gerekebilir. Bunun yanı sıra asma tavan boyama modellerinin iyi şekilde uygulanabilmesi için rulo yerine boya püskürtücü kullanılmalıdır. Asma tavan boya modelleri uygulanırken aynı zamanda göz koruyucu da kullanabilirsiniz.

Birçok kişi tavan için beyaz tavan boyası tercih eder. Açık gri tavan boyası da aydınlık görünüm için yardımcı olabilir.

Tavan Boyası ile Duvar Boyanır Mı?

Evini boyamak isteyenlerin merak ettikleri konulardan biri de tavan boyasının duvarda kullanılıp kullanılamayacağıdır. İsterseniz tavan boyasını duvara da uygulayabilirsiniz. Ancak hem cephe boyaları çeşitleri hem de iç cephe boyaları özellikleri birbirinden farklıdır. Tavan boyaları, kirlenmeye karşı dayanıklı olmayabilir. Dolayısıyla bu ürünler ile duvarlarınızı boyadığınızda duvarlardan lekeler çıkmayabilir.

Tavan boyasının artmaması ve elinizde kalmaması için öncesinde odanızın boyutuna göre seçim yapabilirsiniz. 3,5 kg, 10 kg ve 17,5 kg gibi çeşitli seçeneklerde tavan boyası bulabilirsiniz. 5 kg tavan boyası ile yaklaşık 20 metrekarelik bir odanın tavanını 2 kat uygulamak suretiyle rahatça boyamanız mümkündür. Odanızın büyüklüğüne göre boyanızı seçerek işleme başlayabilirsiniz.

Güngör Akdoğan