Boyanın hem performansını tam olarak gösterebilmesi hem de istediğiniz güzel görüntünün oluşabilmesi için öncelikle boyanın kıvamının doğru olarak hazırlanması gerekmektedir. Bunun için tek bir boya hazırlama talimatı ile ilerlemek doğru olmayacaktır. Bir boyanın nasıl hazırlanacağı, o boyaya özgü kurallarla belirlenmektedir.

Kullanacağınız boya su bazlı bir boya ise su ile, sentetik bir boya ise tiner ile inceltilmelidir. Bazı boyalarda ise inceltme önerilmemektedir. Eğer inceltilmeden direkt uygulama talimatı var ise, bu talimata da mutlaka uyunuz.

Boyanızın ne oranda inceltileceği, aldığınız ürünün ambalajının üzerinde belirtilir. Bu orana uyarak inceltme işlemi yapılmalıdır. İnceltmeyi doğru yapabilmek için ölçekli kaplar kullanabilirsiniz. Ölçekli kap olarak, su ısıtıcınızı veya yarım litrelik bir pet şişeyi de kullanabilirsiniz. Böylelikle nizami bir şekilde inceltme yapmak mümkündür.

Boyalar genellikle hacimce inceltilir.  Örneğin 15 litrelik su bazlı bir boyanın 10% oranında inceltilmesi öneriliyorsa, 1.5 litre su kullanılmalıdır. Şayet boya ambalajı üzerinde hem kilogram hem litre bilgisi var ise, inceltmenin litre üzerinden hesaplanması doğru olacaktır. Ürünün gereğinden fazla inceltilmesi örtücülük, rulo/fırça izi gibi sorunlara sebep olabilir. Daha az inceltmek ise, olması gerekenden daha kalın bir uygulamaya sebep olabilir. Doğru kıvam, rulonun bastırmadan rahatça hareket edebileceği ama aynı zamanda akmayacak kıvamda olmasıdır. Bu kıvamı elde etmek için, boya ambalajı üzerinde olan yönlendirmeleri mutlaka takip etmenizi öneririz.

Boyaya incelticiyi ilave ettikten sonra bir çubuk yardımı ile boya homojen kıvama gelinceye kadar karıştırmalısınız. Boyayı iyice karıştırdıktan sonra uygulamaya geçmeden önce 5 dakika boyayı beklemeye alınız. Boya karıştırılırken, boyada hava veya köpük oluşmuşsa, beklemek bu anlamda fayda sağlayacaktır.

Önemli olan konulardan bir tanesi de, kullanacağınız boya kadar boyayı inceltmektir. Daha sonra elinizde inceltilmiş şekilde boya kalırsa, boyanın ömrü azalacaktır. Tüm boyayı inceltmişseniz ve elinizde boya kalmış ise, üzerine bir miktar su ilave edip, karıştırmadan bir süre saklayabilirsiniz.

Güngör Akdoğan