Modern zamanın rutini haline gelen koşuşturmalı bir günün yorgunluğu, çoğunlukla ılık bir duş ile atılır. Yani bir diğer deyişle banyolar, evlerimizdeki yenilenme alanlarımız gibidir. Yaşam alanlarımızın böylesine hayati öneme sahip bölümlerinde ise tabii ki iyi hissetmek isteriz. Bunun içinse çoğu zaman yalnızca işlevselliğe önem vermek yetmez, keyifli bir banyo dekorasyonu için de çaba sarf etmemiz gerekir. O halde gelin, banyo dekorasyon trendleri konusuna eğilelim ve modern banyo dekorasyonu konusunda 2023 yılında neler popüler birlikte bakalım…

Banyo Dekorasyonu İçin Fark Yaratacak İpuçları

Banyo dekorasyonu planlamanızda ilk olarak banyoya giriş açınızı hesaba katın. Odaya girdiğinizde ilk göreceğiniz eşyalar, banyonuzun atmosferinin şekillenmesinde önemli bir paya sahip olacaktır.

  • Eski bir banyonuz varsa ve küçük dokunuşlarla büyük farklar yaratmak istiyorsanız odağınızı derzlere çevirini. Kaliteli bir derz yenilemesi ile banyonuz onlarca yaş gençleşebilir. 
  • Duşakabin veya küvetten birini seçmek durumundaysanız ve yeterli alanınız yoksa duşakabinlere yönelmenizi öneririz. Bu sayede kazandığınız ekstra alanları en az küvet kadar rahatlama sağlayacak diğer banyo eşyalarına ayırabilirsiniz.
  • Büyük pencereli bir banyonuz varsa şanslısınız! Banyolarda genellikle küçük pencereler ya da havalandırma delikleri bulunur. Ancak banyoda büyük pencereye sahipseniz dekorasyonunuzun odak noktasını dışarıdan gelen ışık olarak belirleyebilirsiniz.
  • Banyo dekorasyonu konusunda işlevselliği de göz ardı etmeyin! Tüm planlamanıza başlamadan önce depolama alanlarınızı kararlaştırın ve banyo eşyalarınızı buna göre seçin.
  • Küçük banyo dekorasyonu da aslında sanıldığı kadar zor değil. Tek yapmanız gereken en basit çözümü uygulamak ve olabildiğince küçük eşyalara yönelmek… Ancak buradaki tek istisnamız büyük bir ayna seçiminde bulunmak. Böylece mekana ekstra derinlik katabilirsiniz.

Banyo Dekorasyonunda Renk Seçimi İçin Püf Noktaları

Peki, banyo dekorasyonu için hangi renkler kullanılmalı? 2023 yılında ve hatta yakın gelecekte hangi dekorasyon stilleri moda olacak? İşte yanıtlar…

  • 70/20/10 Renk Kuralı: Banyo dekorasyon renkleri için uygulayabileceğiniz basit bir kural var. Birbiriyle uyumlu üç renk seçin ve bunları %70, %20 ve %10 yoğunlukta olacak şekilde dekorasyonunuza dağıtın. Formül ise basit; en açık renk tonunu %70, aradaki renk tonunu %20 ve en koyu renk tonunu %10 kullanmanız gerekli. 
  • Evin Diğer Mekanlarından İlham Alın: Banyonuzda hangi rengin baskın olacağına karar veremiyorsanız evinizi birazcık gezmeye ne dersiniz? Salonunuzdaki ya da mutfağınızdaki ara renkler, banyo dekorasyonunda başrolü almak için güçlü birer aday!
  • Koyu Renkleri Göz Ardı Etmeyin: Açık renklerle dekore edilmiş banyolara alışkınız. Ancak son dönem modern banyo tasarımları içinde koyu renklere de sıklıkla yer veriliyor. Özellikle güçlü bir ışıklandırma ve canlı renk seçimleriyle koyu renklerin yaratabileceği mekan küçültme etkisinin de önüne geçmek mümkün.

2023 Banyo Dekorasyon Trendleri

Günümüzde yalnızca bir kişisel hijyen noktası olmanın fazlasıyla önüne geçen banyolarda dekorasyon, artık klasikleşmiş görüntüden çok uzaklaşmaya başladı. Farklı dekorasyon akımları ile birleşen dokunuşlar, adeta içerisinde zaman geçirmeye doyamayacağınız banyolar tasarlamanızı sağlıyor.

Farklı Lavabo Tasarımları

Banyo dendiğinde aklınıza beyaz lavabolar geliyorsa yalnız değilsiniz! Ancak 2023 banyo dekorasyon trendleri ile birlikte bu alışkanlık yavaş yavaş kırılıyor. Eğer siz de banyonuzda modern bir hava istiyorsanız taştan oyularak yapılan lavabolara yönelebilirsiniz. Üstelik bu parçayı, banyonuzun dekorasyon odağı olarak da seçebilirsiniz.

Bitkiler Banyolara da Girdi!

Doğadan uzaklaştıkça ona olan özlemimiz artıyor ve doğayı temsil eden eşyalara evimizde daha sık yer veriyoruz. Ev bitkilerinin yolculuğu, salonlardan başlayıp önce mutfaklara, şimdi ise banyolara kadar uzandı. Eğer banyonuzda bir pencere varsa ve mekanınız ışık alıyorsa, boş alanları ev bitkileri ile değerlendirmeyi düşünebilirsiniz. 

Kavisli Tasarımlar

2023 banyo dekorasyon trendleri arasında kavisli ve yuvarlak tasarımlar da son derece moda. Eğer banyonuzu komple yenilemek yerine küçük dokunuşlarla modern bir dekorasyona geçiş yapmak istiyorsanız da üzülmeyin. Kavisli kenarlara sahip ayna tasarımları, banyonuzun havasını hızla değiştirecektir.

LED Aydınlatmalar

Banyoda ışık kullanımı son derece önemli. Kişisel bakımımızın büyük bir bölümünü yaptığımız bu alanlarda olabildiğince aydınlık atmosferlere sahip olmamız gerekiyor. Bunun için de kimi zaman tavan aydınlatmaları yetersiz kalabiliyor. Eğer uygun alanlarınız varsa aynanızın kenarlarına, depolama alanlarının çevresine ya da içine küçük LED aydınlatmalar yerleştirebilirsiniz. Bu dokunuş, işlevselliğin yanında dekoratif olarak da hoş bir görüntü oluşturacaktır.

Vitrifiyeleri Boyama Zamanı!

Küçük dokunuşlar, büyük değişiklikler… Banyolarınızdaki lavabo, küvet gibi seramik vitrifiyelerinizi tamamen değiştirmek yerine çok daha ekonomik bir uygulamayı tercih edebilirsiniz. 

Küvet ya da lavabo boyama, sandığınız kadar zor bir işlem değil. Tek dikkat etmeniz gereken, sahip olduğunuz ürünle uyumlu boyayı seçmek. Bunun içinse akrilik yüzeyler için akrilik polimer boyalara, seramik yüzeyler için de epoksi boyalara yönelmeniz gerekiyor. 

Son olarak renk seçimi ile ilgili de bir öneri verelim… Lavabo veya küvet boyama işleminizin banyo dekorasyonunda hatırı sayılır bir fark yaratmasını istiyorsanız olabildiğince canlı renklere ve koyu tonlara yönelebilirsiniz.

Güngör Akdoğan